TiinaTeittinen

Työttömyydellä on monet kasvot

Olen pitkän aikaa pidättäytynyt kirjoittamasta blogiani. Aiheeni on ollut työttömyys, työvoimapalvelut ja sosiaalituki. On ylipäätään korkea kynnys kirjoittaa omista kokemuksistaan työnhakijan ongelmissa, saatikka sitten kun kommentoijien harvalukuiseen joukkoon ilmaantuu yhden näkökulman vihamieliseksikin luettavaa kommentointia. Toivon ettei kyseinen ihminen esitä jo ennalta arvioimiani mielipiteitään, vaan keskittyy dialogiseen ymmärryksen lisääntymiseen vuorovaikutuksessa.

Jäin työttömäksi pitkän ja monipuolisen työurani jälkeen, kun viimeinen määräaikainen työsuhteeni päättyi. Terveydellisesti olin siinä kuosissa, että olisin tarvinnut ”korjaavaa toimenpidettä” jo aiemmin. Olin kuitenkin lojaali työnantajalle ja kävin töissä ilman sairauslomapäiviä ja apuvälineeseen sekä massiivinen kipulääkitykseen turvaten. Työsuhteen päätyttyä (määräaikaisuutta ei jatkettu), hakeuduin sairauslomalle ja leikkausjonoon, joka oli indikoitu. Pääsin loistavan suomalaisen erikoissairaanhoidon palvelujen käyttäjäksi ja kuntouduin yli viiskymppisenä antamaan täyden työpanokseni yhteiskunnalle.

Yhteiskunta, eli siis veronmaksajat on mahdollistanut minulle kaksi ammatillista tutkintoa ja akateemisen loppututkinnon. Olen tuottanut kolme veronmaksajaa tähän yhteiskuntaan. Yhdellä heistä ammattitason tutkinto ja raudanluja osaaminen, kaksi muuta ovat työllistyneet jo ennen akateemisia opintojaan ja tekevät töitä hyvin etenevien opintojen ohessa. En katso kuuluvani siihen työtä vieroksuvien nettosaajien ryhmään johon kaikki työttömät yritetään sovittaa. Tein työtä yrittäjänä kymmenen vuotta, eikä siitä paljon käteen jäänyt. Tässä on paljon tekemistä lainsäätäjillä ja päättäjillä, mutta en sentään karannut velkojani pakoon rajan taakse suomalaisuutta haukkumaan.

Olen tehnyt lujasti töitä työllistyäkseni. Neljä hakemusta kuukaudessa tuntuu naurettavan vähältä. Aion lähettää jokaisen hakemukseni raportin liitteeksi, kun työvoimahallinto sitä alkaa edellyttää. Aktiivimalli 2 perustuu siihen että työnhakija on aktiivinen eikä työvoimaviranomaisen tarvitse osoittaa työpaikkoja. Siis mitä? Olen saanut 1,5 vuoden aikana yhden työhönosoituksen paikkaan jota olin jo hakenut. Kolmen kuukauden välein tapahtuvat haastattelut eivät ole vielä edes käynnistyneet kohdallani.

Ymmärrän palvelujen riittämättömyyden nykyisillä nopeasti voimaan tulevilla ”malleilla” ja sen että fokus on ollut pitkäaikaistyöttömyyden hallinnassa. Aktiivisimmat palvelut tulisikin kohdistaa niihin joilla on parhaat työllistymismahdollisuudet pienimmillä panostuksilla.

Suurin osa henkilökohtaisesta ostopalvelusta kohdistuneekin niihin, joilla ei ole ongelmia koulutustasossa, osaamisessa, motivaatiossa tai verkostojen puutteessa. Työtä vain on tarjolla vähemmän kuin asiantuntijoita. Itsekin haen työtä hyvin laajalla haravalla; työn vakinaisuus, kokopäiväisyys, sijainti tai palkkaus eivät ole määrääviä tekijöitä. Ennakkoluuloton asenne, hyvä omaksumiskyky ja tiedonhakutaidot, kyky innostua ja kiinnostua, motivaatio oppia uutta ja itsensä haastaminen, joustava mahdollisuus tehdä työtä eivät näytä olevan työnantajille merkityksellisiä jos ikä on 50+

Osallistuin tänään te-palvelujen mahdollistamaan ostopalveluun isolta toimijalta ja kokemus on ok. Osaamiseni esilletuomisessa, ansioluettelossani tai työhakemusmenetelmissäni ei ollut päivitettävää. Hyviä täsmävinkkejä sain ammattilaiselta ja aion käyttää palvelua sen kaikilta osin.

Aktiivimallit 1 ja 2 osoittavat vain sen, miten huonosti päättäjätaholla on työttömyyden koko kirjo hallinnassaan. On ihan älyvapaata pitää yllä instanssia, jonka tehtävänä on kontrolloida ja laatia lausuntoja, kun oikeasti työllistävät palvelut ostetaan yksityisiltä.

Nykyisen hallituksen tavoitteet näyttävätkin olevan mielenkiintoinen sekoitus mammuttimaista julkista valvontaa ja markkinaehtoisia palveluntuottajia.

Loppupeleissä työttömyydellä ja sairastamisella ei yhteiskunta oikeasti voi tienata, mutta raha vaihtaa sitäkin innokkaammin taskua kun niille luodaan hinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hyvä, asiallinen kirjoitus, Tiina.

Oletko/oletteko muuten tietoisia tästä kehitteillä olevasta Työmarkkinatori.fi -palvelusta, ks. alla:

www.tyomarkkinatori.fi

"Voit kirjautua Hakupalveluun ja tehdä työnhakuprofiilin, jonka perusteella Hakupalvelu ehdottaa juuri sinun osaamiseesi sopivia avoimia työpaikkoja.

Työnantajana voit Hakupalveluun kirjautumalla tallentaa avoimia työpaikkoja ja saada niihin sopivia ehdokkaita. Kehitämme Hakupalvelua paremmaksi ja antamalla palautetta voit vaikuttaa kehittämiseen.

Myöhemmin julkaistavassa Hakupalvelun tuotantoversiossa tulee käyttöön myös mm. kirjautumattoman käyttäjän palvelut."

Kokeile palvelua alla:

https://hakupalvelu.tyomarkkinatori.fi/fi

---

Mitä mieltä olette palvelusta? Onko kukaan teistä tutustunut siihen?

Juhani Vehmaskangas

Minulla on erilainen ongelma: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

kukaan ei uskalla minua palkata :-/

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Luulen, että kohdallasi työllistymisen esteenä on vain ja ainoastaan ikä ja sille on vähän tehtävissä. Asenteita ei muuteta hetkessä, mutta ehkä pitkällä ajalla, niin perässä tulevilla olisi jo helpompaa.

Pekka Iiskonmaki

''Työttömyydellä on monet kasvot''

Tuhansia työttömiä ei kannata ottaa töihin edes ilmaiseksi.

Toimituksen poiminnat