TiinaTeittinen

Maaliin

Jos sote kaatuu viime metreillä? Poliitikon painajainen vaiko taivas?

Joitakin tärkeitä argumentteja on löytynyt soten maaliin viemiseksi. Vain tulevaisuus näyttää mikä on ollut sen hinta itse kullekin. Positiivinen tai negatiivinen.

Sotea on rakennettu kaksi vuotta sekä olemassaolevan että rekrytoidun henkilöstön turvin. Soten perusteella on luotu uusia hallinnollisia rakenteita, osin toki projektityöluontoisia. Sen lisäksi sote-mallien rakentamisen on osallistunut jo työsuhteessa olevia julkisen hallinnon työntekijöitä.

Jos sote kaatuu niin työ ei mene hukkaan. Jos soten rakentaminen on kanavoinut järkevästi julkisen hallinnon kehittämistyötä, niin veronmaksajat ovat saaneet vastinetta. Sen jälkeen kysymys kuuluukin, että miksi julkisen hallinnon virkamiehet eivät ole aiemmin päässeet samasuuntaisiin ja samassa mittakaavassa tehtyihin uudistuksiin jotka olisivat poistaneet pullonkauloja, sujuvoittaneet yhteistyötä ja poistaneet päällekkäisiä toimintoja. Miten näitä ei olisi voitu toteuttaa ilman sotea?

Julkinen hallinto säilyy entisen kokoisena suomalaiselle hallintobyrokratialle tyypillisenä. Henkilöstövähennykset tapahtuvat kustannustehokkaasti suorittavalla puolella. Säästöt ovat lopulta marginaalisia. Se työ, mikä suorittavalla taholla tehdään kustannusten vähentämiseksi ja palveluketujen sujuvoittamiseksi menetetään entisestään kasvavilla hallintokuluilla. 

Ja voittaja on: yritys joka myy terveyspalvelut alihankintana harjoittaen onnistunutta verosuunnittelua.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Jos hallituksen uudistus menee pieleen, kenellä on vastuu? Suorittajilla - Lääkäreillä ja hoitajilla? Poliitikot, humanistitutkijat ja media pääsee kuin koira veräjästä? Onhan hallitus sanonut, että onnistuminen riippuu toteutuksesta, ei heidän päätöksistään.

Tiina Teittinen

Selvää on, että hallitus pesee kätensä epäonnistumisista.
Julkisen hallinnon puolella olisi pitänyt jo aikaa sitten tehdä toiminnan tehostamispäätöksiä ja leikkauksia, mutta ei tokikaan siellä missä työ tehdään. Säästöt ovat kohdistuneet suorittavalle puolelle, mutta eivät rakenteisiin.

Mielenkiintoista nähdä miten ulkoistaminen vaikuttaa työntekijöiden työsuhteisiin yksityisellä puolella. Lääkäriasemilla on hyvin vähän palkkasuhteissa olevia lääkäreitä. Osa on paennut terveyskeskuksista päästäkseen työskentelemästä perusterveydenhuollossa.

Isoilla palveluntuottajilla ei ole työnantajatasolla kilpailijoita, joten palkkaustaso alenee. Julkisella puolella päädytään irtisanomisiin. Suorittavan tason työntekijöitä ei ole oikeastaan kuultu lainkaan käydyissä keskusteluissa. Jälkipuintia siis riittää.

Turhaa toistoa sanoa, että resurssiviisas toimintojen uusintaminen olisi pitänyt aloittaa tekemisen tasolla hallintohimmelin rakentamisen sijaan. Poliittiset lehmänkaupat saatetaan päätökseen ja jälkiä korjataan vuositolkulla eteenpäin kalliilla hinnalla. Olen lukenut kommenttejasi aiheesta ja allekirjoitan joka sanan.

Toimituksen poiminnat