TiinaTeittinen

Ärsyttää

Jotenkin on viisvitosen leidin sivistynyt kulissi ja oppimäärä lankeamassa populismiin.

Mutta jos saa sanoa niin kyllä ärsyttää.

Ärsyttää sikapaljon tämä virastojen valtakunta, jossa jotkut saavat pitää työpaikkansa myötätunnosta sopimusten turvin. Tehdään paljon näennäistyötä. Tietotekniikka on helpottanut valtavasti puhdasta tietojen käsittelyä. Silti ihmisiä ei ole irronnut asiakaspalvelutyöhön ja muuhun tuottavaan siellä missä sitä olisi tarvittu. Työvoimahallinnon rekistereissäkin on ollut jopa joukostamme poistuneita. Miten työvoimahallinto on voinut toimia niin muusta viranomaistoiminnasta erillään.

Digivallankumous on vienyt kaikki palvelut nettiin. Käyttäjälähtöisyys ja sisältöpalvelut on täysin unohdettu. Sähköinen työnhaku edellyttää, että kirjaat jokaisen koulutuksesi aloitus- ja päättymispäivämäärän, joissain palveluissa jopa kalenterin kautta. Kuinka moni meistä muistaa millä päivämäärällä aloitit lukio-opintosi vuonna 1978? Töiden suhteen se sentään on tallennettuna sen aikaisiin paperisiin työtodistuksiin.

Sähköisissä työnhakulomakkeissa ärsyttää myös kysymys (rasti ruutuun) työskenteletkö parhaillaan saman työnantajan leivissä. Mielestäni sillä ei pitäisi olla merkitystä kuin korkeintaan perehdytyksen kohdalla säästämisestä. Etenkin julkisella puolella on monesti käynyt mielessä, että talon ulkopuolelta rekrytoiminen olisi joskus voinut tuoda uusia tuulia toimintaympäristöön. Miksi julkisella puolella ostetaan resurssiviisaampia palveluita yksityisiltä toimijoilta.

Aktiivimalliin liittyvässä keskustelussa ovat käyneet kovat laineet. Tosiasiassa surkeimmin toimeentulevien taloudellinen pärjääminen ei kärsi, koska toimeentulotuki kompensoi aktiivisuuden epäonnistumisen aiheuttamat sanktiot. Kovin huuto tulleekin ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavilta. Itse en ole koskaan heihin samaistunutkaan, koska liityin liittoon ja työttömyyskassaan vasta viimeisen määräaikaisen työsuhteeni aikana. Liian myöhään saadakseni hyötyjä. Jostain syystä en voinut edes kuvitella joutuvani työttömäksi.

On kyllä kieltämättä alkanut ärsyttää myös maahanmuuttopolitiikka, jonka ansiosta suvaitsevaiset kaupungit, kuten kotikaupunkini, ovat ottaneet kantaakseen suuren, huonosti työllistettävien mutta asumis- ja sosiaalipalveluita tarvitsevan väestönosan taakan. Kasvusuhdanteessa työpaikkojen imua estää asuntopula, samalla kun muuttotappioalueilla väki vähenee ja asuntojen purkamisesta käydään keskustelua. Joku tässä maassa ei mene ihan kohdalleen.

Ärsyyntyminen lopulta kai on ihan hyvä signaali. Aggressiossa on aina voimaa ja muutoshalua, masentuneisuus, suru ja alakulo ovat lamauttavia.

Pientä positiivista signaalia elämääni ja työnhakuuni ovat tuoneet huomioinnit työmarkkinoilla. Olen saanut yhden videoesittelypyynnön ja yhden kutsun soveltuvuushaastatteluun. Pidän näitä suoranaisina huomionosoituksina onnistuneelle itseni markkinoinnille. Myös vapaaehtoistyöni on tuonut yhden työnhakumahdollisuuden. En kuitenkaan pidä näitä hallituksen kiky-ponnisteluista johtuvina vaan osittain jopa omana ansionani. Iästä huolimatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

"Kovin huuto tulleekin ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavilta."

Männä vuosina tosiaan osa teki työpätkän siellä täällä, ja nautti ansiosidonnaista väliajat - vuosia. Tuota käytti hyväkseen duunarit ja työnantajatkin sumeilematta pitäen porukkaa reservissä. Tuo systeemi ollaa nyt oikeutetusti purkamassa.

Ihailtava asenne sulla. Ja hyviä huomioita kautta linjan. Uskon, että työllistyt kyllä.

Toimituksen poiminnat