TiinaTeittinen

"MeToo" ja NotMe

MeToo on ollut hyvinkin näkyvä kampanja naisten itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseksi. Ainakin miellän sen naisnäkökulmasuuntautuneeksi. Monet julkisuudessa esiintyvät naiset ovat tulleet ”ulos” ja kertoneet enemmän tai vähemmän traumatisoivia kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Merkittävää onkin, että teon laatu tai ”vakavaksi” luokiteltavuus ei ole ollut merkitsevää siinä, mikä koetaan loukkaavaksi rajan ylitykseksi. Näin pitää ollakin. Kyse on koetusta haitasta.

Subjektiivisen kokemuksen vuoksi mitään rajanvetoa ei ole mahdollista olla olemassakaan. Lainsäädännöllisesti yksilöllisen loukkaavuuden rajanveto on mahdotonta.

En edes yritä määritellä tai luokitella seksuaalisen häirinnän eri muotoja tai vakavuusastetta. Enemmänkin pyrin ymmärtämään ilmiötä ja sen suuruusluokkaa. Oletettavaa on, että mitä emansipoidumpia naiset ovat, sitä matalammalla kynnyksellä ahdistavaksi tai vähätteleväksi koettu vuorovaikutus tulkitaan häiritseväksi.

En missään tapauksessa ikinä sysää syytä uhrin niskoille, mutta samanaikaisesti kuin me naiset edellytämme kunnioittavaa ja ihmisarvoista kohtelua, osa meistä jakaa muokattua ja esteettiseksi tarkoitettua kuvastoa itsestään kaikkialle julkiseen levitykseen. Kommenteissa odotetaan olevan ihailua ja positiivisia kannanottoja. Niin miehiltä kuin naisiltakin. Ja samalla täysin vapaita seksuaalisista viittauksista, jotka voisi tulkita häirinnäksi tai sitten ei.

Olen käynyt mielessäni läpi koko historiani lapsuudesta teini-iän kautta varhaisaikuisuuteen. Muistan koko ajalta yhden seksuaaliseksi häirinnäksi kokemani tapauksen. Ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani kuntoutuslaitoksessa hyvin iäkäs mies pyrki kopeloimaan olemattomia muotojani ja sanoi jotakin mitä en kokenut seksuaalisena. Fyysinen lähestyminen oli vastenmielisyyttä herättävää ja puhuin asiasta esimiehelleni. Hän pahoitteli mutta sanoi että se on näiden sodassa vakavasti haavoittuneiden hyväntahtoista huumoria täällä yhteen kokoontuessa. Ilmoitin etten hyväksy sitä kohdallani. Olin 25 vuotia ja ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani valmistumiseni jälkeen.

Sitä ennen, enkä myöskään sen jälkeen ole kokenut mitään minkä olisin voinut kokea seksuaaliseksi häirinnäksi. Olen nyt 55 vuotias.

Olen nuoruudessani toiminut paljon yhteisöissä, joissa on poikia ja nuoria miehenalkuja. Partiossa, urheilussa, liikunnanohjauskursseilla ym. Olen aina kokenut ryhmäytymistä, sosiaalista yhteenkuuluvuutta, ja tukea yhteisiä määränpäitä tavoitellessa. Joukkueurheilussa jopa kokenut olevani hyvä jätkä porukoissa. Olen työskennellyt naisvaltaisissa työyhteisöissä, mutta läheisessä vuorovaikutussuhteessa sekä mies- että naispotilaiden/asiakkaiden kanssa. Silti en ole kokenut itseäni maskuliiniseksi tai epäseksuaaliseksi. En voi mitenkään syyttää vuosien varrella tuntemiani miehiä epäasiallisesta kohtelusta. En työssä, harrastuksissa tai omassa kodissani.

En vähättele ilmiön vakavuutta tai olemassaoloa. Tiedän myös sekä työni että vapaaehtoisosallisuuteni kautta, että kaikki lapset eivät ole turvassa psyykkiseltä ja fyysiseltä väkivallalta.

Toivoisin ehkä suhteellisuudentajua tämän ilmiön määrittämisessä ja myöskin asiallista pohdintaa siitä, miksi seksuaalinen häirintä on ilmeisen yleistä, tai näkyvää. Näkyvyys on hyvä asia, mutta ylilyöntejäkin olisi syytä välttää. Sosiaalisella medialla on pelottava voima.

Mainitsin edellä vuorovaikutuksen. On toki tilanteita joissa ei synny vuorovaikutusta. Perään huutelunkin voi tulkita seksuaaliseksi häirinnäksi, mutta esiintyy myös muunlaista vähättelevää kommentointia. Ihonväri, vieraan kielen puhuminen, lihavuus, iäkkyys, rumuus mikä tahansa vähättelevyys joka synnyttää kommentoijassa voimaantumisen tunnetta. Huorittelukaan ei välttämättä ole seksuaalisväritteistä, onpahan vaan alentava nimitys.

Seuraavaksi toivoisin yhtä näkyvää kampanjaa työpaikkakiusaamisen ja siihen liittyvän epäasiallisen vallankäytön tiimoilta. Ollaanko somessa yhtä hanakasti tuomitsemassa henkilöitä tämän asian suhteen? Epäilen vahvasti. Ja silti epäasiallinen kohtelu työpaikalla jatkuvana ja pitkäaikaisena romuttaa ihmisen mielenterveyden varmemmin kuin epäasiallinen seksuaalissävytteinen kommentointi satunnaisesti. En siis vertaa työpaikkakiusaamista vakavaan seksuaalisen itsemääräämisoikeuden edes kertaluontoiseen loukkaamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Kopioin nyt omani; "Itse imettävänä, juuri vauvan saaneena äiti-ihmisenä jouduin rintojen puristelun kohteeksi yleisellä paikalla. Ajattelin itse aluksi että se johtui siitä kun rintamaidot tursusivat T-paidan läpi. Missään nimessä en ollut tuossa vaiheessa seksikäs tahi seksikkäästi pukeutunut.
Vaikka väkivaltaa vasten olen minä niin kyllä huitaisin. Mun rintani eivät ole yhteisomistuksessa, kiitos."

"Kun olin teini-ikäinen ikkunastamme pöllähti sisään naapuruston äijä tuhannen kännissä.
Äidilleni ainoastaan olen kertonut tästä. Mä olin yksin kotona ja duunasin makkarasoppaa. Heitin kuuman kattilallisen makkarasoppaa sen äijän päälle ja jätkälle tuli kiirus, eipä varmaan sen jälkeen ole naisia ahdistellut."

Lisääkin vielä olisi mutta ei kun hysteerisiä akkoja ollaan?

Tiina Teittinen

En vähättele ahdistelukokemuksia, etenkin kun ne ovat olleet kohdallasi törkeästi itsemääräämisoikeutta loukkaavia. Haluan enemmänkin herätellä keskustelua siitä, miten voimme edistää tasa-arvoista ja kunnioittavaa käytöstä yleisellä tasolla. Aina tulee olemaan ihmisiä jotka käyttäytyvät ennalta-arvaamattomasti ja/tai päihteiden vaikutuksen alaisina. Sinne mihin ajatus ei yllä, ei voida vaikuttaa. Jos et herättänyt seksuaalisia ajatuksia ahdistelijassa, hän olisi ehkä vahingoittanut siinä tilassaan jotakuta muuta. Tämä on juuri se asia jonka haluaisin erottautuvan. Onko kyse seksuaalisesta ahdistelusta vai nöyrryyttämisen tarpeesta ylipäätään. Vai psykoottisesta teosta ilman motiivia. Ja eri lukunsa ovat "lievemmät" ahdistelutapaukset.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Huom! päihtynyt en ollut kummassakaan tapauksessa.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #3

Tarkoitin tekijää jonka päihtymykseen viittasit. Kirjoitinko tosiaan niin epäselvästi?

Juha Hämäläinen

Määrittelyitä oli määrittelyn perään. Ilman, että valkenee asia yhtään ainakaan miehelle. Elämä ei toimi näin eikä elämänvirtaa voi kukaan ohjata vain omien subjektiivisten vaihtelevien tuntemusten kautta. Ei edes nainen.

Jossain muussa yhteydessä tulin jo maininneeksi, että seksuaalinen tai muu ahdistelu imoitetaan aina poliisille. Muut tapaukset on syytä kuitata huumorilla ja laskea harmittomiin lähentely-yrityksiin. Muiden välimuodotojen analysointi on lähinnä ajanhaaskausta.

Ihmisten seksuaalinen vietti ohjaa meitä niin voimakkaasti, että seksuaalista lähentelyä tulee edelleen tapahtumaan. Tätä tekevät naisetkin sillä erotuksella, ettei tuo tervettä miestä ahdista yhtään.

Olin viime viikolla Italiassa lämmittämässä luitani. Oli ilo katsoa kuinka stressittömästi miehet ja naiset siellä flirttailevat ja myös lähentelevät toisiaan. Ravintolan tarjoilijan ulkonäköä voi kehaista yksilöidenkin ilman, että hän ahdistuu.

Tyypillisesti tällaisessa tilanteessa saa merkitsevän nätin hymyn raivokohtauksen tai litsarin sijaan. Miettikää naiset Suomenmaan tätä hieman. Olemmeko jo täysin neuroottisia elämän perusasioidenkin suhteen. Olemmeko jo elämänilon vastaisia tosikoita.

Tiina Teittinen

Kyllä valitettavasti neuroottinen asenne näyttää olevan lisääntymään päin. Heikosta sivistystasosta kertoo omaa karua kieltään sekä naisten että miesten huono itsetunto ja heikentyneet sosiaaliset taidot. On vaikea kuvitella miten pariutumisiässä olevan sukupolven miehet ja naiset voisivat toimia samalla viivalla kun yleinen keskustelu on tätä tasoa. Yleisesti ottaen voisi tehdä tulkintoja että nuoret miehet ovat luolamiestasoa ja naiset jotain ylevää omanarvontuntoista parempaa väkeä. Suurin osa tähänkin julkiseen keskusteluun osallistuneista naishenkilöistä eivät ole erityisen koulutettuja tai erityisen menestyneitä. Heitä yhdistää julkisuus, julkinen työ ja julkisuudessa bimboilu. He edustavat toki naisten marginaalia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ahha. Että naisten oma vika? Ehkäpä sinulle ei ole vain puhuttu ahdistelukokemuksista koska käyttäydyt noin jyrkästi. Niinpä tietty kun nainen kokee selvinpäin ahdistelua tuolla tutuilla ja toreilla keskellä päivää niin ihan oma vika. Mitäs oli liian seksikäs tai yleensä ulkosalla. Burkha päälle ja turpa kiinni?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #17

Aha, että näin niin kuin mutkat suoriksi kun toinen melko kattavastikin perustelee näkemyksensä?

Asia ilmeisesti on sinulle kovin henkilökohtainen, minkä vuoksi kommenttisi osin ymmärrettävissä.

Luulen hyvinkin ymmärtäväni, miksi Harvey Weinsteinin pitkään jatkuneen toiminnan tultua ilmi silmää tekevien naiskuuluisuuksien, usean osalta Harveyn uhrin, kannatti luoda kyseisestä ongelmasta laajempi yhteiskunnallinen keskustelu. Nyt siihen viimein oli hyvä tilaisuus.

Nyt kun asiasta kuitenkin on muodostunut laajempi, oikeastaan koko maailmanlaajuinen yleisluontoinen keskustelu naisten kohtaamasta ahdistelusta, on hyvä, että Tiina Teittisen ansiokkaan kirjoituksen tavoin tuodaan keskusteluun myös tasapainottavia näkemyksiä.

Kannatettavaahan kun ei liene se, että kyseistä ongelmakenttää suuren mediahuomion kera nyt ja tarpeellisesti pestäessä annetaan mennä lapsenkin pesuveden mukana?

Ja ihaniahan te naiset (suurin osa) olette, mitä nyt ajoittain hermot teidän kans lujalla on :-)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö tervettä miestä haittaa naisten suorittama seksuaalinen häirintä?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

P o l i i s i l l e ?
Ja vietit vain vievät eikä määritellä voi ?

Jotenkin nyt tuntuu, että joissain miespiireissä tämä kampanja koetaan uhaksi kaikkea entisaikojen kivaa kohtaan.

Mitä Italiaan tulee, siellä - kuten myös samassa mielessä niin usein kehutussa Ranskassa- tämä kampanja on otettu erittäin tosissaan.

Tarjoilijan taputtelu takapuolelle tai rintoihin kiinni käyminen, törkeät seksuaaliset huomautukset jne e i v ä t ole molemminpuolista flirttailua.
Suomen naisilla ei ole tässä suhteessa mitään neuroosia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vihapuheenhan ne olivat jo kieltäneetkin, ja nyt kriminalisoidaan rakkauden ilmaisut. Samaan aikaan suomalaismieheltä yleisesti edellytetään tunteiden tunnustamista.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiva lukea järjen ääntä Juha Hämäläiseltä - näin miehen näkökulmasta. Suomessa on menossa "valkoisen heteron" nujertamiskampanja, jossa otetaan viimeinenkin nirri miehen mahdollisesta elämänilosta ja kiinnostuksesta toista sukupuolta kohtaan. Tuo nujerrus kampanja kulkee muotiaaltoina, josta otan pari esimerkkiä.

Kun raiskaukset lisääntyivät vuonna 2015 - muka jostain käsittämättömästä ja täysin odottamattomasta syystä, kuin "out of blue", suomalaiset naiset alkoivat kilvan muistella kokemiaan raiskauksia. Jostain ihmeellisestä syystä korostettiin, että raiskaaja oli ollut nimenomaan suomalainen mies.

Nyt on menossa ahdisteluaalto ja muistella kuinka nimenomaan suomalainen mies on ahdistellut.

Tämäkin liittyy miehen asemaan ja kulttuurimme. Jos istun junassa vastapäätä äitiä, jolla on pieni lapsi ja jotenkin huomioin lapsen, saan melkein pelätä, että nainen soittaa poliisit seuraavalle asemalle, koska junassa on pedofiili. On paljon maita, mm. Italia, jossa äiti loukkaantuu, jos vastapäätä istuva ihminen ei huomioi hänen kullannuppuaan. Kulttuuri eroja, myönnän. Mutta niin ahdistavaa.

En puolustele esittämiäni ongelmia, jotka pahimmillaan ovat vakavia. Mutta kuten Juha Hämäläinen kommentissaan mainitsi: Jos mies ei usko naisen kieltoa, on toimittava, tehtävä asia selväksi ja ellei kielto tehoa, ilmoitettava asiasta.

Terve flirtti on elämän suola, ilo ja arjen piristys, ja juuri tuota suomalainen elämän muoto kaipaa. Kaikki eivät ole sosiaalisesti sujuvia. Huumori auttaa. Jos kieltoa ei totella, se voi äärimmillään olla rikosasia.

Tiina Teittinen

Kannattaa nyt muistaa että enemmistö suomalaisista naisista arvostaa suomalaista tavismiestä. Menkää ja tehkää minkä hyväksi näette. Olen kasvattanut kolme aikuista omilla aivoillaan ajattelevaa lasta. Kaksi tytärtäni ovat rakentaneet elämästään omansanäköisiä. Kumpikaan heistä ei ole osallistunut Metoo kampanjaan. Ymmärtäisin että olisivat, jos he olisivat kokeneet vakavaa seksuaalista häirintää. Suurin osa naisista ei ole. Se mitä halusin sanoa blogillani, on että pitkähkön elämäni aikana olen tuntenut hienoja miehiä, kumppaneina, puolisoina tai ystävinä. Ikinä en ole kokenut häiritseväksi kokemiani vaatimuksia. Arvostan suuresti entisiä kumppaneitani. Jos en arvostaisi, pitäisi katsoa peiliin. Vähintäänkin.

Seksuaalinen häirintä voi mielestäni liittyä myös elämäntapaan jonka valitsee.
Useimpia meistä se ei kosketa.

Myös poikani kohtelee kunnioittavasti kumppaniaan ja lasteni empaattisuus ja kyky ottaa toiset huomioon on suurin ylpeyteni aihe. Eivät heidät tulevat tutkintonsa.

Juhani Piri

Siinä on valkoinen heteromies kummissaan kun cosmopolitanista pikkupojasta lähtien on saanut lukea tarinoita kuinka sinnikkäällä yrittämisellä mies on lopulta saanut rakkaansa ja kuinka monta kertaa hänet on tullut torjutuksi. Ah ne ihanat rakkaustarinat (ottavatko naiset näistä oppia, torjutaan kyllästymiseen asti kunnes ollaan täysin varmoja että mies varmasti haluaa ja rukoilee maata jalkojesi alla).

Valkoinen heteromies on myös kummissaan kun missään ei opetettu että naisetkin lähestyvät välillä miehiä varsin suorasukaisesti vaikka ei olisikaan se naisten kutsuma "moodi" päällä, mutta kyllähän niistäkin tilanteista valkoinen heteromies selviytyy kunnialla yleensä.

Naistenlehtiä yleensä selanneena (jep olin yksinhuoltajan lapsi ja ainoa sellainen), kyllä monesti nousi kulmakarvat ja silmät suurenivat, että niinku oikeasti?!? Ja syttyi kysymysmerkki pään päälle. Suurimman osan jutuista ohitin humpuukina vaikka ei minua opetettu siihen, mutta voin vaan kuvitella mitä nuoret naiset ammentavat itseensä ulkonäköpaineista eikä toiset naiset yhtään auta näissä asioissa.

Media on täynnä puolialastomia naisia, naiset arvostelevat toinen toisiaan, homot arvostelevat naisten meikkejä ja pukeutumista ja olemista. Mitä jää enää valkoiselle heteroiehelle? Se huutelu ja viheltely? Kukkia eikä kauniita sanoja uskalla sanoa, koska jos et sovikkaan toisen kriteereihin, niin toinen ahdistuu.

Parempi olla siis valkoisena heteromiehenä vaan hiljaa ja katsella seiniä. Jättää ne viheltelyt ja huutelut niille rohkeammille jotka eivät ole valkoisia heteromiehiä ja jotka linnakeikan uhallakin kehtaavat osoittaa kiinnostusta naisia kohtaan. Fyysisestihän ei toiseen saa käydä käsiksi ilman lupaa, ei vaikka kuinka olisi tyrmistyttävän kaunis yksilö edessä.

Onko valkoisen heteromiehen "ylivalta" nujerrettu lopullisesti? Mitä siitä seuraa tuleville sukupolville?

Onneksi olen niin kamalan ujo etten uskalla naisille edes puhua juuri mitään. Mutta miksi kiltit miehet ei naisia kiinnosta? Jos olet liian kiltti, niin saat valitusta, jos olet liian tuhma saat valitusta, jos olet keskivälilta niin olet liian tasapaksu.. Naiset on kyllä niin ihania otuksia vaikka vaikeita ovatkin. Ainakin itse heitä katson aina hämmästellen ja ihaillen.

Tiina Teittinen

jos sitten vaikka läpsäyttäisit hanurille putkatuomionkin uhalla? Naisten kanssa puhuminen on kyllä jo puoli voittoa. Kysele vain enimmäkseen koska nainen ei tiedä mitään parempaa kuin puhua itsestään. Hyvien treffien jälkeen nainen kertoo että olipas se mies ihanan hyvä kuuntelija.

Juhani Piri

Ei voi ottaa sitä riskiä 2 lapsen huoltajana että putkaan joutuisi. Joskus siis olen todistettavasti saanut.

Mutta pakko kyllä myöntää että huonojen suhteiden myötä on itsetunto karissut ja kasvanut epäilys siitä että onko ihmiset sitä mitä alussa näyttävätkään (vai vedänkö vaan vääriä naisia puoleeni, vai pitäisikö katsoa tiukasti peiliin vai missä se ongelma oikein piilee).

Joskus osasin puhua, mutta en enään.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #13

Ehdottoman väärä foorumi tämä nyt on, mutta kenelläkään ei ole huonoja suhteita ilman omaa vaikutustaan. Kukaan ei vedä vääriä ihmisiä puoleensa. Sen sijaan ihminen voi päätyä ajelehtimaan ja haluaa elää elämää jossa muut tekevät päätöksiä hänen puolestaan.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #15

Osittain totta ja osittain ei.. Toisen ihmisen tekemisiin kukaan ei voi vaikuttaa. Äh pitkä juttu. Vaatisi melkein naamatusten jutustelua tämän asian tiimoilta. Mutta edelliset olivat omia mielipiteitäni ja havaintojani. Muilla voi olla omat mielipiteensä ja havaintonsa jotka poikkeavat omastani. Sellaista se tämä elämä on :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihminen on ihminen ja käyttäytyy lajilleen ominaisella tavalla, tiedostetusti omia tiedostamattomia vaistojaan toteuttaen.

Koulukiusaaminen, kuten työpaikkakiusaaminenkin, johtuu ihmisen alitajuisesta halusta tai vaistosta päteä ryhmässä ja nousta siinä valta-asemaan. Kiusaaja voi tuntea sääliä kiusaamaansa ihmistä kohtaan, hän voi tietää että kiusaaminen on väärin ja hän voi ymmärtää että kiusattu kärsii, mutta hän ei voi luopua valta-asemastaan, eikä voi lopettaa valta-aseman tavoittelemista, koska se sääntö on kirjoitettu hänelle hänen geeneihinsä.

Maallinen laki tai moraali, tai käyttäytymissäännöt, tai yhteisön paheksunta voi vain hidastaa kiusaajaa, mutta kun silmä välttää, hän jatkaa taas. Kiusaaja keksii aina uudet konstit kiusaamiseen ja myös tekosyyt joilla selittää itselleen oman käytöksensä.

----------------------

Sama tilanne on seksuaalisen häirinnän suhteen. Ihmisten geenikarttaan on piirretty että pitää pyrkiä lisääntymään. Vaikka se ei olisi tietoinen halu, ihmisen tietonen käyttäytyminen tähtää tähän päämäärään. Ensin pitää tietenkin olla parisuhde, jotta lisääntyminen voisi toteutua. Ihmisen on pakko yrittää toteuttaa geeneihinsä koodattua halua. Se vain tapahtuu, tavalla tai toisella ja monin erilaisin tavoin.

Miehillä ja naisilla on erilaiset strategiat tässä lisääntymispyrkimyksessä ja siksi käyttäytyminen on erilaista miehillä ja naisilla. Miehillä se tarve johtaa usein seksuaaliseen häirintään, naisilla muihin asioihin, vaikkapa nalkutustaipumukseen, minkä tarkoitus on patistaa vakiintunutta parisuhdetta huolehtimaan paremmin perheestä.

Halutun parisuhteen syntymiseen ja vakiinnuttamiseen naisella on tietenkin aivan muut konstit kuin nalkutus ja epätoivotun parisuhteen muodostumisen estämiseksi, eli seksuaalisen ahdistelijan torjumiseksi, naisilla on taas omat konstinsa.

--------------------

Kiusaamista ja seksuaalista häirintää voidaan kyllä estää ja vähentää, mutta sitä ei voida poistaa ja hyvä olisi jos ihmisiä patistetaan paitsi torjumaan näitä ikäviä asioita, niin opetetaan heitä myös paremmin kohtaamaan sen, kun se jossain tilanteessa kuitenkin tulee vastaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kiusaaminen, häirintä ja väkivalta e i v ä t liity lisääntymispyrkimykseen.
Se on mahdotonta, koska niiden tarkoitus on nimenomaan herättää pelkoa, häpeää, torjuntaa jne.
Alistaa ja nöyryyttää. Loukata. Pelotella hiljaiseksi. Osoittaa naiselle paikkansa.

Joku sanoi, että nämä ovat mirsten keinoja päteä ja uhota muiden miesten silmissä.
Saattaa olla niinkin.
Mutta lisääntymiseen niillä ei taatusti pyritä.

Silloin toimitaan täysin toisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mutta lisääntymiseen niillä ei taatusti pyritä."

Lisääntymisstrategioita on monia, eikä vain yhtä. Kiusaaminen ja ahdistelu voivat liittyä joko valtapyrkimyksiin, jolloin kiusaaja tai ahdistelija haluaa kasvattaa omaa valta-asemaansa herättämällä uhrissa pelkoa, tai se voi liittyä seksuaaliseen mielenkiintoon, mikä puolestaan väistämättä voidaan yhdistää alitajuisella tasolla lisääntymistarpeesaan, tai sitten kyseessä voi olla molemmista tarpeista samanaikaisesti.

Puhun tässä koko ajan tavallaan ihmisen tiedostamattomista tarpeista, eli eläimellisestä puolesta, mikä on meillä kaikilla mukana, tavalla tai toisella, vakka jotkin ihmiset ovatkin enemmän inhimillisten arvojen varassa toimivia ja vähemmän vaistoperäisten viettiensä varassa toimivia.

Jos seuraa luonto-ohjelmia ja sitä tapaa millä eri eläimet hoitavat niiden mukaan pariutumisriittinsä, niin siellä on selvästi nähtävissä samat piirteet mitkä ohjaavat myös inhimillistä vaistonvaraista pariutumistoimintaa. Eläinkunnassa esiintyy niin romattista kosintaa, avio-uskollisuutta, pettämistä, kuin myös väkisin ottamista ja jopa joukkoraiskauksia näyttäisi siellä tapahtuvan.

Eläinkunnassa on jopa sääntönä näköjään ainakin se että urokset tappelevat keskenään naaraista ja joissain tapauksissa naaras käyttää miehistä sukuviettiä hyväkseen kosijoiden houkuttelemiseen, mutta ei romanttisessa mielessä, vaan nälän takia ja kosijat päätyvät naaraan ruokalistalle, eli kosija pistetäänkin poskeen. Myös ihmisnaaraat käyttävät joskus omaksi hyväkseen miesten sukupuoliviettiä hyvin kekseliäilläkin tavoilla.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Huonoin mahdollinen suhtautumistapa tällaisiin kampanjoihin on se,
että jossain on joku muu teema, josta myös pitäisi kampanjoida.
Tämä nyt kuitenkin poikkeaa esim työpaikkakiusaamisesta siinä,
että se koskee niin arkaa aluetta, sisältää niin paljon uhrin häpeää
- ja on ollut niin ikiaikaisesti miesten " oikeus".

Tämä on saatettu jo työhönottotilanteessa tehdä selväksi esim hotelli - ja ravintola- alalla.
Joten uhrit ovat kokeneet olevansa itse osavastuussa tilanteista.
On ollut joko kovetuttava ja kyynistyttävä tai lähdettävä.

Tässä on tullut sitten se työpaikkakiusaaminenkin kuvaan,
kun vanhempi esinainen on saattanut sanoa, että nämä nyt ovat vain elämän realiteetteja,
joihin on totuttava.

Niin niitä kiukkuisia ämmiä kasvatetaan tähän maailmaan.

En haluaisi lukea enää ikinä yhtään naisen kirjoittamaa tekstiä,
jossa tätä ilmiötä suhteellistetaan tai pidetään nykyajan neuroottisuutena .

Tiina Teittinen

Kiusaaminen, vähättely, ihmisoikeuksien polkeminen ja julkinen huono käytös voivat liittyä sukupuoleen, ihonväriin, painoindeksiin tai näkyvästi poikkeaviin ulkonäkömuutoksiin. On tärkeää ymmärtää että kaikki loukkaava käytös ei liity välttämättä seksuaalisuuteen. Sivistymätöntä käytöstä ei voi poistaa monimuotoisesta yhteiskunnasta eliminoimalla tyhmyyttä. Jossain määrin sitä vain joutuu sietämään.

Toimituksen poiminnat